^Nazaj na vrh
logo
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
  
Get Adobe Flash player

Ustvarjanje z otroci je zelo pomembno

Ustvarjanje je eden izmed zelo zanimivih in koristnih družinskih hobijev. Veliko staršev zelo rado ustvarja, na primer šiva, reže, lepi, barva in tako naprej. Vendar pa ustvarjanje ni rezevirano le za starše, pomembno je, da čimprej vključimo tudi naše otroke.

Otroci lahko skozi ustvarjanje zelo veliko pridobijo. S tem se jim krepi domišlija, ki je zelo pomembna za njihov razvoj. Poleg tega, da ob tem neizmerno uživajo, se lahko skozi ustvarjanje tudi kreativno izražajo in razvijejo občutek za nek dosežek. Veliko je namreč ustvarjalnih idej, primernih tudi za najmlajše otroke.

 

O radovednosti in ustvarjalnosti

 »Vsak otrok je umetnik. Težava je v tem, kako ostati umetnik tudi potem, ko odrastemo.«
 
Pablo Picasso
 
Besede kot so kreativnost, ustvarjalnost in inovativnost se v današnjem času neprestano uporabljajo, a le redko se vprašamo, od kod ustvarjalnost in radovednost sploh izvirata in kaj pomenita. Kot starši pa pogosto pozabimo, da je spodbujanje radovednosti, vedoželjnosti in ustvarjalnosti od zgodnjega otroštva ključno za polno in zadovoljno življenje v kasnejših letih.

Ustvarjalno starševstvo

Otroci se učijo že od rojstva, zato so starši njihovi prvi učitelji. Starši imajo namreč velik vpliv na to, kaj se bodo otroci naučili in kako bodo razmišljali. Zaradi tega je potrebno razvijati otroško ustvarjalnost skozi spodbujanje radovednosti, uporabo vsakodnevnih situacij za kreiranje novih idej, rast njihove samozavesti ter skozi uporabo umetnosti, da se lahko otroci na različne načine ustvarjalno izražajo.

 

Spodbujajte njihovo radovednost. Sprašujte jih.

Otroci so že po naravi zelo radovedni. Instiktivno sprašujejo najrazličnejša vprašanja. Pogosto postavljajo celo boljša vprašanja kot starši. Zaradi tega je pomembno, da jih poslušate in gradite na njihovi radovednosti. Spodbujajte njihovo domišlijo z enostavnimi vprašanji, s katerimi jih boste pripravili do tega, da bodo sami iskali odgovore in rešitve. Sprašujte jih tudi nenavadna vprašanja kot so na primer »Ali je lahko dinozaver domača žival?« ali pa »Kaj če bi šli na počitnice na drug planet?«

 

Copyright © 2013. Ustvarjajmo z otroki Rights Reserved.